Ga naar de inhoud
Home » Bekijk alle true crime boeken » Kapitein Coke

Kapitein Coke

Kapitein Coke

Een ultra spannend boek over cocaïnetransporten, geschreven vanuit een Braziliaanse gevangenis. Een avonturier met een veel groter verhaal.

Een Franse onderzoeksrechter zei na zijn uitspraak tegen hem. ‘Raymond, het is jammer dat je nooit met me hebt willen praten, want ik zou zo graag een dag met je zitten om alle avonturen en verhalen van je te horen.’ Die verhalen vertelt Raymond K. nu in dit boek.

Met in zijn nawoord nog enkele onthullingen over deel II van ‘Kapitein Coke’ en een spijtbetuiging aan zijn familie en geliefden. Want er bestaat een andere kant aan de medaille van het leven van een internationale cocaïnetransporteur.

In de zomer van 2015 berichtten de Nederlandse kranten dat de toen 48-jarige Raymond K. met een zeilboot tjokvol cocaïne (613 kilo) was gearresteerd voor de Braziliaanse kust. De kranten kopten “dat hij daarmee zijn eigen record uit 2007 had verbroken”, toen de Franse politie ‘Kapitein Coke’ aanhield in Het Kanaal. Op zijn zeiljacht werd uiteindelijk exact 600 kilo verpakte coke aangetroffen. Raymond K. zit momenteel in een Zuid-Amerikaanse gevangenis voor zijn laatste aanhouding. Hij schreef daar zijn avonturen op die voorafgingen aan zijn aanhouding in 2007.

Kapitein coke en zijn transporten

Als je de Narcos-serie over Pablo Escobar hebt gezien, zou je kunnen denken dat het vervoeren van cocaïne een fluitje van een cent is. Maar Raymond K. neemt ons mee naar de echte wereld van de coketransporten. Hij begint in De Marwei in Leeuwarden en eindigt in Spanje. Hier wint hij het vertrouwen van een goed georganiseerde club. Maanden van voorbereiding volgen, inclusief duiklessen. Kennis van brandstofopslag voor boten op de Atlantische Oceaan, afgestemde satelliettelefoons en codetalen voor de droppings. Er worden zeewaardige supersnelle boten gekocht voor de miljoenen kostende overtocht van en naar Colombia. Het verhaal omvat spannende ontmoetingen met overzeese drugskartels. Een moeizame tocht door de gevaarlijke jungle onder het oog van paramilitairen naar de cokeplantages. Naast de ontberingen van lange zeereizen, is er de constante angst om betrapt te worden tijdens het droppen van cocaïne vanuit de lucht.

Vergelijkbare misdaad boeken